Niemiecki warzywniak

Podstawą wielu dań serwowanych za Odrą jest ziemniak, w niemieckim menu znajdziemy także inne warzywa. Które z nich należą do ulubionych przysmaków Niemców?

1384289 538754071Ziemniak pod każdą postacią

Skoro o ziemniakach mowa, zaznaczyć należy, że niemieckie gospodynie potrafią przygotować je na wiele sposobów! Sałatki ziemniaczane, puree, potrawy z ziemniaka gotowanego, smażone na patelni, a nawet w pierogach. To także ważny składnik klusek podawanych do mięsa, placków ziemniaczanych i przejętych z Belgii oraz Holandii frytek. Dziś warzywa te koniecznie znaleźć się muszą w każdej niemieckiej kuchni. Ponoć ich popularność zapoczątkował jeden z niemieckich cesarzy przekazując swoim poddanym, że warzywo to jest tak cenne, iż wymaga szczególnej ochrony.  Spośród wszystkich ziemniaczanych dań największą karierę robi jednak sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat). Znana zarówno w Niemczech, jak i na świecie. Ma ona wiele odmian, jednak ta najbardziej klasyczna oprócz ziemniaków składa się z cebuli, bulionu, oliwy, octu winnego i przypraw. Często także dodaje się odrobinę musztardy dla smaku. Smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno, najczęściej podawana jest do mięs.

 

Królowa warzyw – kapusta

Tradycyjnie kojarzona z niemiecką kuchnią kapusta to podstawa dla wielu przepisów i przetworów. Do ulubionych przez Niemców należy kapusta kiszona świetnie pasująca do często serwowanych mięs i golonki, ale także sałatki z czerwonej kapusty często przyrządzane z jabłkami. W rejonie Bawarii zaś największą popularnością cieszy się biała kapusta duszona z winem, boczkiem oraz kminkiem. W niemieckich kuchniach znajdziemy także kapustę zieloną, ale również brukselkę i kalafior.

Od kwietnia do czerwca trwa sezon na szparagi. Wtedy to wiele niemieckich restauracji przygotowuje specjalne szparagowe menu. Najczęściej spożywa się fasolkę szparagową z ziemniakami i natką zielonej pietruszki. W sezonie jesiennym natomiast Niemcy przygotowują dania z dyni. Wśród popularnych potraw sezonowych znajduje się wiele dań na bazie grzybów, wspomnianych szparagów czy też rzepy.

 

Owocowe menu

Najczęściej wykorzystywanymi owocami są jabłka, stanowią one podstawę wielu deserów, ale także dań głównych.  Na przykład w formie musu często podaje się je do pieczonych mięs. Typowym wypiekiem z jabłkami jest jednak tzw. Apfelstrudel, czyli strucla zazwyczaj podawana na gorąco. Farsz przyrządza się z kwaśnych jabłek, rodzynek namoczonych w rumie oraz cynamonu. Popularnością cieszą się także wiśnie, używane są do wypieku ciast. Niemcy lubią także przetwory z suszonych owoców.

printfriendly pdf button nobg