Niemiecka kiełbasa w… muzeum
Currywurst czyli niemiecka kiełbaska curry ma swoje muzeum w samym sercu Berlina! Fasfood jest jednym z ulubionych przysmaków w Niemczech.
Currywurst to podawana zazwyczaj na gorąco grillowana, pieczona, a czasem także gotowana kiełbasa wieprzowa. Posypuje się ją dużą ilością przyprawy curry oraz polewa sosem na bazie koncentratu pomidorowego. Sos jest czasem zastępowany przez keczup. Kiełbaskę spożywa się zazwyczaj w zestawie z bułką lub frytkami.
Ten niemiecki smakołyk cieszy się popularnością już od 1949 roku, kiedy to został wymyślony przez Hertę Heuwer. Dziś, można dostać go we wszystkich dużych niemieckich miastach. Rocznie sprzedaje się aż 800 milionów porcji currywurst!
Odwiedzając Berlin nie sposób ominąć stoiska, na których sprzedawana jest kiełbaska curry. Currywurst uznawany jest nawet za jeden z symboli niemieckiej stolicy. Najlepszym dowodem na ogromną popularność potrawy jest Niemieckie Muzeum Kiełbasy w całości poświęcone currywurst! Odwiedzając je można poznać proces powstawania, historię, a nawet legendy dotyczące berlińskiego przysmaku. Zwiedzający goście mają okazję poczuć się właścicielem jednej z kultowych budek z kiełbaskami! Muzeum zostało wyposażone w niecodzienne przedmioty jak kanapa w kształcie… kiełbasy czy też frytki i keczup w gigantycznych rozmiarach.
Więcej informacji: http://www.currywurstmuseum.de/