Przyprawy w niemieckiej kuchni
Przyprawy to ważny składnik każdego przepisu, potrafią całkiem zmienić smak potrawy. Przedstawiamy te, którymi najczęściej doprawia się dania kuchni niemieckiej.
W kuchni niemieckiej większość dań tradycyjnie przyprawiana jest solą oraz czarnym pieprzem. Rzadziej używa się białego pieprzu, jałowca oraz kminku. Do bardzo wielu potraw używa się także keczupu i majonezu jako dodatków. Popularna jest także musztarda, jako dodatek do wędlin. Zazwyczaj bardzo ostra, poza południem kraju, gdzie do jej produkcji używa się słodkiej odmiany gorczycy. Słodsza wersja musztardy dodawana jest do tradycyjnej bawarskiej pieczeni.
Do niemieckich dań często dodaje się dziś też nieco chrzanu i czosnku. Wśród ziół natomiast najczęściej stosowane są pietruszka, majeranek, szczypiorek, tymianek, lubczyk czy liście laurowe. A ostatnio także bazylii i oregano. Panie domu na północy Niemiec z pewnością posiadają w swojej kuchni koper.
Kuchnia niemiecka coraz częściej czerpie z innych europejskich kuchni, stąd coraz więcej w niej curry, papryki czy lebiodki.