Niemiecka kuchnia na słodko!

W upalny dzień zamiast czerwonego mięsa lepiej smakuje słodka owocowa sałatka. Lato to w końcu też czas lodów i innych pysznych deserów. Dlatego tym razem zwiedzimy Niemcy kulinarnym szlakiem słodkości.

tortSłodki numer jeden

Najpopularniejszym przysmakiem mieszkańców Niemiec jest Apfelstrudel, czyli strudel jabłkowy. Apfelstrudel przygotowuje się z jabłkowego farszu z dodatkiem moczonych w rumie rodzynek, zawijanego w bardzo cienkie ciasto i pieczonego w piecu. Podajemy go na ciepło, ale z dodatkiem lodów, najczęściej waniliowych.
 
 
Królestwo wypieków

Wśród niemieckich wypieków króluje Schwarzwälder Kirschtorte czyli tort Schwarzwaldzki –czekoladowe ciasto z wiśniami i bitą śmietaną.

Niewiele mniejszą popularnością cieszą się także:

Pflaumenkuchen – bawarski placek ze śliwkami, obsypany grubą warstwą cukru. Do jego wyrobienia używa się ciasta drożdżowego lub półkruchego ciasta na proszku. Najlepiej smakuje gorący, tuż po wyjęciu z pieca.

Quark-Streuselkuchen – sernik z kruszonką. Bardzo prosty w przygotowaniu i dobrze pasujący do kawy.

Frankfurter Kranz – czyli wieniec frankfurcki. To trójwarstwowy biszkopt, nasączany likierem lub wiśniówką i posmarowany maślanym kremem.

 
 
Więcej przyjemności: ciasteczka

W Niemieckiej kuchni znajdziemy też przepisy na tradycyjne ciasteczka. Należą do nich przede wszystkim Lebkuchen – pierniczki, które smakują nie tylko w okresie świątecznym, choć wtedy są najczęściej wypiekane. Podobno to jedne z najlepszych pierniczków na świecie. Przekonajcie się sami wykonując je według przepisu z naszej strony, który znajdziecie tutaj.

U naszych zachodnich sąsiadów spróbować można także Spitzbuben – maślanych ciasteczek przekładanych owocowym dżemem. Najczęściej wypieka się je w kształcie serc lub gwiazdek.
 
Bethmännchen – czyli kulki marcepanowe to kolejny słodki przysmak Niemców. Ciasteczka pochodzą z Frankfurtu nad Menem i mają nawet swoją legendę! Mówi ona, że Bethmännchen zostały stworzone przez francuskiego cukiernika Jean Jacques Gautenier, który gotował dla rodziny Bethmann. Początkowo ciasteczka były pieczone z czterema połówkami migdałów, które miały oznaczać czterech synów Bethmann. Kiedy jeden z nich umarł, ciasteczka wypiekano już tylko z trzema połówkami migdałów.
 
 
No to placek!

Placek – nie byle jaki, a Quarkkäulchen. To saksoński smażony placek z twarogiem. iasto składa się w przybliżeniu w 2/3 z gotowanych tłuczonych ziemniaków i około 1/3 z chudego twarogu, jajek i mąki. Do smaku dodaje się z cukru, cynamonu, wanilii lub startej skórki z cytryny.

Cesarski placek z sosem waniliowym – to kolejna słodka propozycja. Jego niemiecka nazwa to Kaiserschmarrn. Wśród składników do jego wykonania znajdują się rodzynki i alkohol (brandy lub koniak).
 
 
Zachęcamy do spróbowania niemieckich deserów i naszych przepisów na słodkości, które znaleźć można tutaj. Palce lizać!

printfriendly pdf button nobg