Szlakiem kulinarnym do Nadrenii Północnej-Westfalii

Co jada się w Niemczech zachodnich? Odpowiedź na to pytanie stanowią nadreńskie przysmaki, popularne w tym dużym regionie, którego stolicą jest Düsseldorf.

 

1144237 56642359Owoce Morza Północnego

Nadrenia Północna-Westfalia to region dobrze zaopatrzony w owoce morza. Typowe, regionalne danie tamtego obszaru to zatem Muscheln nach rheinischer Art – mule z Morza Północnego. Przygotowuje się je dusząc razem z włoszczyzną i doprawiając zielem angielskim, liściem laurowym oraz czosnkiem. Najlepiej jest spożywać mule w zestawie z żytnim chlebem i koniecznie z nadreńskim białym winem!

 

Nadreńskie przekąski

W tym samym regionie bardzo popularnym daniem jest stek Krüstchen. Najczęściej podajemy go na toście lub kromce żytniego chleba, z jajkiem sadzonym, a także w zestawie z popularną sałatką ziemniaczaną, frytkami lub pieczonymi ziemniakami. W odżywianiu Niemców dużą rolę odgrywa chleb. Dlatego też inną często spotykaną w Nadrenii Północnej-Westfalii przekąską jest Kottenbutter – kanapka z żytniego chleba z wędzonym salami, cebulą i musztardą.

 

Co na obiad?

Popularną odpowiedź na to pytanie stanowi Döppekooche – czyli pewnego rodzaju ziemniaczana babka. To potrawa, która dawniej jedzona była tylko przez tamtejszych biedaków. Döppekooche przygotowuje się ze startych ziemniaków, boczku, a także pora. Podaje się do niego kiełbasę, a także mus jabłkowy! To danie, które najlepiej smakuje w chłodne, jesienne wieczory.

 

Na deser w Nadrenii

Jeśli szukacie słodyczy charakterystycznych dla tego regionu Niemiec nie możecie przeoczyć pierników z Akwizgranu. Aachner Printen były dawniej symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, a wyrabiano je tylko raz do roku. Dziś pierniki przygotowywane są przez cały rok, a ich najbardziej znanym producentem jest firma  Lambertz, wywodząca się od małego zakładu Henry’ego Lambertza, którego historia sięga XVII wieku. Ten słodki przysmak doczekał się nawet swojego muzeum! W centrum miasta odwiedzić można Akwizgrańskie Muzeum Pierników.

Kulinarna różnorodność to bez wątpienia ogromna zaleta Nadrenii Północnej-Westfalii. Do wyboru mamy kuchnię charakterystyczną dla całych Niemiec –dania mięsne i ziemniaczane. Z drugiej strony region ten daje nam możliwość spróbować owoców Morza Północnego czy też słodkości w postaci pierników. Dla każdego coś smacznego!

printfriendly pdf button nobg

One thought on “Szlakiem kulinarnym do Nadrenii Północnej-Westfalii

  • 26 czerwca 2013 o 13:10
    Permalink

    miałam okazję spróbować tych muli w morza północnego. Potwierdzam, są warte tego żeby się nad nimi napracować. :))))

Możliwość komentowania została wyłączona.