Wiosenne nowalijki z Badenii-Wirtembergii
Zapraszamy na wiosenną wycieczkę szlakiem kulinarnym po Badenii-Wirtembergii. W tej południowej części Niemiec, skosztujecie nowalijek w wielu aranżacjach, regionalnych wędlin czy też słodkich deserów. Palce lizać!
Badenia-Wirtembergia położona jest w południowej części Niemiec. W jej skład wchodzą terytoria byłego Królestwa Wirtembergii oraz Wielkiego Księstwa Badenii. Większa część regionu należy do dorzecza Renu, płynącego na granicy z Francją. Na granicy szwajcarskiej leży Jezioro Bodeńskie.
Stolicą Badenii-Wirtembergii jest Stuttgart – znana z produkcji dobrego wina żywa metropolia, która stale przyciąga turystów z całego świata. To jedno z większych i ważniejszych niemieckich miast. Jest dużym centrum przemysłu, znanym ośrodkiem wydawniczym oraz centrum kulturalnym z doskonałym baletem, orkiestrą kameralną i świetnymi zbiorami sztuki.
Region jest prawdziwą perłą niemieckiej kuchni, która w połączeniu z bogatą historią regionu i licznymi atrakcjami tworzy prawdziwy raj dla chętnie odwiedzających ją turystów. Przyjeżdżający do Badenii-Wirtembergii mają okazję podziwiać urokliwe miasta uniwersyteckie, takie jak Tybinga i Heidelberg czy odwiedzić kurorty, w tym eleganckie Baden-Baden. Zwolennicy zwiedzania zabytków nie będą zaś zawiedzeni wspaniałymi zamkami w Schwäbische Alb.
Skarby z targów
Wiosna to najlepszy okres, by wybrać się na kulinarną wycieczkę do tego regionu. Wiele tamtejszych dań składa się bowiem z nowalijek. Szczególnie ważne dla tamtejszej kuchni są szparagi, które stanowią główny składnik wielu wiosennych sałatek. Na targach na ulicach miast Badenii-Wirtembergii kupimy też młode marchewki czy różowy rabarbar, równie popularny w przepisach z tego regionu. Wszystkie warzywa są świeże i dorodne!
Danie główne
Badenia-Wirtembergia słynie też z wysokiej jakości mięs (w tym dziczyzny) oraz regionalnych wędlin. Są one podstawą obiadową, którą często łączy się z domowymi makaronami czy też ziemniaczanym rösti – charakterystycznym dla kuchni szwajcarskiej, jednak obecnym również w południowych Niemczech ze względu na bliskość szwajcarskiej granicy. Jako danie główne często przygotowuje się też popularne w całych Niemczech spätzle, w wielu odsłonach. Tradycyjne dania główne często serwowane są z wyśmienitym winem z okolic Stuttgartu.
Specjaliści od słodkości
Ważną rolę w kuchni tego regionu odgrywają desery, szczególnie te z użyciem owoców. Delektować możemy się klasycznym, niemieckim strudlem z jabłkami i cynamonem, ale także oryginalnym rabarbarem w kisielu czy też lodami z kwiatu bławatka. Wszystko pasuje do kawy i przygotowywane jest z myślą o „Kaffee und Kuchen” („Kawa i ciasto”) czyli tradycyjnego podwieczorka.
Spotkać można się z opinią, że południowe Niemcy jadają lepiej od północnej części kraju. Warto się o tym przekonać smakując kuchni z Badenii-Wirtembergii. Szczególnie, że to największe zagłębie dobrych restauracji i cenionych kucharzy! 🙂