Smaki Bawarii
Kuchnia bawarska to dla wielu kulinarna wizytówka Niemiec. Polecamy Wam Leberknödelsuppe, białą kiełbasę, Käsespätzle, a na deser – Apfelstrudel! Bawaria ma się czym pochwalić, więc przeczytajcie i wypróbujcie!
Bawaria to największy kraj związkowy Republiki Federalnej Niemiec, leżący na południowym wschodzie państwa. Graniczy z Austrią, Czechami i Słowacją, co znajduje odzwierciedlenie w zwyczajach kulinarnych tego regionu. Stolicą landu jest Monachium. Urokliwe położenie przyciąga wielu turystów, którzy aktywnie spędzają czas w znanych alpejskich kurortach takich jak Garmisch-Partenkirchen czy Oberstdorf.
Także spragnieni rozrywek kulturalnych przyjezdni mogą tu znaleźć coś dla siebie. Nie lada gratką dla miłośników architektury jest możliwość zwiedzenia słynnych bajkowych zamków Ludwika II w Neuschwanstein i Linderhofie. Bez wątpienia tak duża różnorodność tego landu miała także wpływ na kulinaria. Bawarczycy szczycą się prostą, ale zarazem oryginalną kuchnią. Jak może wyglądać typowy bawarski obiad?
Na początek sycąca zupa!
Z Bawarii wywodzi się Leberknödelsuppe, czyli rosół wołowy serwowany z knedlikami lub klopsikami z wątróbki. Popularne są także zupy: piwna i cebulowa z grzankami.
Co na drugie?
Lokalna kuchnia opiera się głównie na baraninie, wieprzowinie i drobiu,
a najważniejszym elementem jest bezsprzecznie Weiswurst, czyli biała kiełbasa wyrabiana według starych bawarskich receptur. Najczęściej podaje się ją ze słodką musztardą i preclem.
Obok kiełbasy, bardzo popularnym daniem jest pieczeń wieprzowa zapiekana razem ze skórą, podawana zazwyczaj z knedlem i kapustą. Dużą popularnością cieszy się też rolada z boczku podawana w sosie pieczeniowym oraz popularna także w Polsce golonka po bawarsku. Charakterystyczne dla kuchni bawarskiej jest to, że do wielu potraw i sałatek dodaje się ocet winny, co nadaje im specyficzny smak. Najczęściej stosuje się go do dań przyrządzanych z podrobów.
A dla jaroszy…
Bawaria szczyci się największą w Niemczech produkcją mleka, serów i wyrobów mleczarskich. Wyborne sery przyrządza się z koziego, owczego i krowiego mleka. Cenionym smakołykiem jest pasta serowa o nazwie Obatza. Innym znanym daniem przygotowywanym z wykorzystaniem serów są Käsespätzle. To niewielkie kluseczki robione z mąki i jajek. Podaje się je zapiekane z górskim serem. Przepis na nie Bawarczycy pożyczyli od swoich sąsiadów – Austriaków.
Bawarskie słodkości
Apfelstrudel – to znany w całych Niemczech bawarski deser. Jest to podawane
na gorąco ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych domowej roboty. Ten region słynie także ze znakomitych pączków
i pierniczków, a także strudli z rozmaitymi nadzieniami.
Piwo!
Ten region posiada wielowiekową tradycję warzenia piwa. To w Bawarii produkowane są słynne gatunki, bez których nie może się odbyć żadna niemiecka uczta. Tradycyjne bawarskie piwo mogło składać się jedynie ze słodu jęczmiennego, wody
i chmielu. Dziś, co prawda, przepisy są mniej restrykcyjne, ale w sklepach nadal możemy spotkać tego typu wyroby. Bawaria skupia największą ilość browarów na świecie i to tu organizowany jest Oktoberfest – największy festiwal piwa na świecie.
Z bogatej tradycji kulinarnej Bawarii czerpią całe Niemcy. Wiele wywodzących się stąd potraw uznanych zostało za narodowe. Przyrządzając posiłki nie tylko dla rodowitych Bawarczyków, ale także dla mieszkańców innych rejonów Niemiec, warto mieć na uwadze bogactwo bawarskiej kuchni.
trochę ciężkostrawne te danie wszystkie… wiele starszych osób jest na diecie i takie przysmaki ich omijają
Wygląda na ciekawą potrawę.
Pingback: Opiekunki osób starszych gotują | Bawarska zupa z brązowej soczewicy