Kulinarna podróż po Turyngii
Kolejnym miejscem, o którym należy wspomnieć w trakcie naszej kulinarnej podróży po mapie Niemiec jest Turyngia. To region położony w środkowej części kraju, którego stolicą jest Erfurt – miasto ze średniowiecznym urokiem i bogatą historią – także kulinarną.
Najbardziej popularnymi daniami, jakich spróbować możemy odwiedzając Turyngię, są pierogi oraz… kiełbasa. Jej najpopularniejsza odmiana wywodząca się z tego regionu to Thüringer Mettwurst, która stanowi niemiecki przysmak już od setek lat! Najstarsza wzmianka o Thüringer Mettwurst pochodzi już z 1404 roku, zaś pierwsza znana receptura, przechowywana w Archiwum Państwowym w Weimarze przetrwała od roku 1613. Te popularne kiełbaski z mięsa wieprzowego lub wołowego pieczone są na ruszcie i doprawiane. Jako przyprawy najczęściej stosuje się sól, pieprz, kminek, majeranek lub czosnek.
Miętowe miasto
Kölleda to niewielka miejscowość w Turyngii, która niegdyś nazywana była „miętowym miastem”. To tam zjeżdżali się dawniej plantatorzy ziół, by zdobyć dodatkową wiedzę na temat ich zajęcia. Cała Turyngia jest bowiem drugim co do wielkości regionem w Niemczech znanym z uprawy ziół. Wśród nich znajdują się te najpopularniejsze u naszych zachodnich sąsiadów czyli: pietruszka, majeranek, tymianek, liście laurowe, lubczyk, koper, a także szczypiorek. To głównie dzięki tym przyprawom niemieckie dania zyskują charakterystyczny dla tego regionu smak i aromat.
Naturalne przysmaki
Turyngia to region w dużej mierze rolniczy. Znany jest z uprawy pszenicy, jęczmienia, a także wielu warzyw. W pobliżu stolicy regionu – miasta Erfurt znajdziemy najlepsze w kraju buraki cukrowe, kalafory, brokuły, czy też kapustę i kalarepę. To tam uprawiane są także ziemniaki – jedno z dwóch najpopularniejszych warzyw w Niemczech, na którym opiera się wiele dań z tamtejszej kuchni.
Wyprawa do lasu
Lasy stanowią aż jedną trzecią powierzchni Turyngii. Stąd też region bogaty jest w szeroką gamę grzybów jadalnych. Z wyprawy do lasu przynieść możemy koszyk pełen borowików i kurek. Poza grzybami cieszyć możemy się także smakiem borówek, żurawin, malin i jeżyn czyli owoców leśnych, które są tradycyjnymi dodatkami do potraw z dziczyzny.
Turyngia jest zatem regionem bogatym w naturalne składniki. Dzięki różnorodności warzyw czy też przypraw dostępnych w tej części Niemiec przyrządzić można wiele wyrazistych smakowo dań. Przekonajcie się o tym sami! J
przez to zdjęcie narobiłam sobie ochoty na danie z kurkami;))