Co jada się w Szwabii?
Słowo Szwab zakodowało się w naszych głowach jako niezbyt uprzejme określenie obywatela Niemiec i często zapominamy, że jest to nazwa mieszkańca Szwabii, czyli krainy kulturowej w południowo-zachodnich Niemczech. To obszar niezwykle bogaty i różnorodny pod względem kulinarnym. Przekonaj się o tym sama!
Sekret mnicha
Na terenie Szwabii znajduje się opactwo Maulbronn, które posiada najlepiej zachowany średniowieczny zespół klasztorny na północ od Alp. Zamieszkującym niegdyś te mury braciom cystersom przypisuje się wymyślenie najsłynniejszej szwabskiej potrawy – Maultasche. Jest to rodzaj pierogów faszerowanych mięsem z cebulą, szpinakiem i bułką. Wyglądem są one zbliżone do włoskich ravioli. Według legendy ich powstanie wiąże się z niechęcią zachowania piątkowego postu przez jednego z mnichów. Wpadł on na pomysł, żeby mięso zemleć i zawinąć w ciasto, dzięki czemu Bóg miał nie zauważyć tego występku.
Smakołyki dnia powszedniego
Tradycyjnym daniem szwabskiej kuchni jest soczewica z kluskami i parówką. Dzięki pierwszemu z wymienionych składników, można uznać tę potrawę za bardzo zdrową. Soczewica to jedna z najbardziej wartościowych roślin strączkowych. Zawiera dużo białka, kwas foliowy, skrobię, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diety. Znaną szwabską wędliną jest Rote Wurst – popularna pikantna kiełbasa z drobno mielonego mięsa wieprzowego i boczku. Ze Szwabii pochodzą kluski Spätzle, które są przysmakiem w całych Niemczech.
Słodka chwila zapomnienia
Gdy już uda się przygotować i skosztować wszystkich najpopularniejszych specjałów szwabskiej kuchni, warto przyrządzić smakowity regionalny deser. Jest nim Kirschtorte – tort czekoladowy przekładany bitą śmietaną i wiśniami. To stary szwarcwaldzki specjał, który od lat niepodzielnie króluje na szwabskich stołach. Można przygotować go na specjalną okazję, na przykład urodziny podopiecznego.
Gdy już spróbujecie choć kilku lokalnych potraw, z pewnością będziecie umieli odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, bo tradycyjnie w Szwabii jada się smaczne i zróżnicowane posiłki.
Dziekuje za powyzszy wpis. Wykorzystam, z pewnoscia, zawarte w nim informacje. wpis jest bardzo dobra, zreszta, jak wszystkie inne. Super blog, musze tu czesciej zagladac.