Nie tylko piwo – czyli co pije się w Niemczech

Mimo iż piwo to z pewnością najpopularniejszy niemiecki trunek, nasi zachodni sąsiedzi często wybierają także inne napoje! Czy wiecie czym jest Apfelschorle, Weinschorle lub Spezi?

 

jablka 300x222

Piwa w Niemczech spożywa się dużo i wiele też jest jego gatunków. Nie należy się więc dziwić, że Niemcy każdego roku spożywają ogromne ilości chmielowego napoju, a nawet obchodzą dedykowane mu święto – Oktoberfest. Trzeba przyznać, że piwo to tradycyjny napój dla sąsiadów zza zachodniej granicy, także dlatego, że ma swoich wielbicieli na całym świecie.

W Niemczech spotkamy kilkadziesiąt gatunków piwa produkowanych w różnych regionach kraju. Wedle tradycyjnej receptury do jego produkcji niezbędne są cztery składniki: chmiel, drożdże, ziarna oraz woda. Wyjątkowy smak osiągnąć można przez niepasteryzowanie napoju. Nie tylko zwiększa to jego smakowe walory, ale także czyni go zdrowszym.

Co poza piwem? Popularnym napojem jest także wino. Szczególnie w regionach sąsiadujących ze słynącej z win Francją. W Niemczech produkuje się również bardzo dobre wina musujące.

Wśród napojów bezalkoholowych najczęściej pija się herbatę, ale także napary ziołowe: miętowe czy rumiankowe. Kawa również cieszy się popularnością, ale uwaga – w Niemczech jest ona niezbyt mocna.

W gorące dni popularnością cieszy się Apfelschorle czyli sok jabłkowy pół na pół zmieszany z wodą mineralną, a w wersji alkoholowej Weinschorle, czyli białe wytrawne wino stołowe z wodą. Lubianym napojem jest także Spezi czyli coca-cola zmieszana z fantą.

printfriendly pdf button nobg