O niemieckiej kuchni słów kilka
Dostałaś pracę jako opiekunka, wyjeżdżasz do Niemiec i chcesz jak najlepiej przygotować się do nowej roli? A może już teraz opiekujesz się osobą starszą w Niemczech? W obu przypadkach warto bliżej poznać kulturę naszego zachodniego sąsiada, a w szczególności lokalne zwyczaje kulinarne!
Mogłoby się wydawać, że Niemcy ze względu na bliskość geograficzną i wielowiekowe przenikanie się kultur mają bardzo podobną do polskiej kuchnię. Nic bardziej mylnego! Jest to kraj bardzo zróżnicowany pod względem kulinarnym, przede wszystkim z powodu bardzo długiego rozbicia wewnętrznego. Dlatego zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie kraju, gdzie silny jest wpływ kuchni francuskiej, królują warzywa. Na południu jada się o wiele tłuściej, czego doskonałym przykładem jest Bawaria. Niektórzy twierdzą, że pewne dania są wspólne dla całego kraju, inni są zdania, że nie ma jednolitej kuchni niemieckiej i istnieją tylko kuchnie regionalne: bawarska, frankońska, heska, reńska, saska, szwabska, westfalska i turyngska.
Kuchnia niemiecka mylnie jest kojarzona wyłącznie z tłustymi i wysokokalorycznymi potrawami. Wbrew pozorom jest ona bardzo różnorodna, choć oczywiście Niemcy lubią ciężkostrawne dania – do narodowych potraw zaliczamy na przykład zupę z węgorza na rosole wołowym oraz golonkę z kapustą i grochem puree.
Moc witamin
W kuchni niemieckiej używa się wielu warzyw. Największym powodzeniem cieszy się kapusta, która jest wykorzystywana do wielu dań. Wiosną Niemcy zajadają się mało popularnymi w Polsce szparagami. Sezon na nie trwa od kwietnia do czerwca i w tym czasie wiele restauracji serwuje specjalne szparagowe menu. Popularnymi warzywami są także seler, kalafior i brukselka. Cebula jest głównym składnikiem potrawy zwanej Flammkuchen, ale jest też elementem wielu innych dań. Jesienią popularne są potrawy z dyni i suszonych owoców. Ważną rolę w niemieckiej kuchni odgrywają ziemniaki. Są głównym składnikiem jednej z najlepiej znanych niemieckich potraw czyli Kartoffelsalat. Ponadto pojawiają się na tamtejszych stołach w formie puree, w potrawach z ziemniaka gotowanego i smażonego. Są także składnikiem pierogów.
Mięsne półmiski
Tradycyjne niemieckie śniadanie to kiełbasa na gorąco i kawa. Ponadto ten kraj to ojczyzna parówek i co może wydać się zaskakujące – hot dogów. W menu przeciętnego Niemca znajdziemy także o wiele bardziej wyszukane mięsne dania. Są to potrawy przygotowywane z wieprzowiny, cielęciny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. Bardzo popularna jest pieczeń wieprzowa z sosem. Dużym powodzeniem cieszą się sznycle. Ważną rolę w niemieckim jadłospisie odgrywa popularna również w Polsce golonka. Zgodnie
z tradycją, w dniu świętego Marcina (11 listopada) jada się Martinsgans, czyli gęś faszerowaną kasztanami i jabłkami.
Wazy zup
Zupy nie są najważniejszą częścią niemieckiego jadłospisu. Do najpopularniejszych należą zupa kartoflana i gulaszowa (Gulaschsuppe), która wywodzi się z Węgier, a także bulion z knedlami i zupa piwna. Popularnym daniem jest Eintopf. To potrawa jednogarnkowa, która ma za zadanie zastąpić cały obiad. W zależności od użytych składników może przypominać zupę lub gulasz.
Małe co nieco
Zwieńczeniem posiłku jest oczywiście deser. Niemiecką specjalnością są pączki berlińskie i szarlotka na gorąco z nadzieniem wykonanym z użyciem kwaśnych jabłek, rodzynek namoczonych w rumie i cynamonu. Oprócz tego bardzo popularny jest tort szwarcwaldzki z wiśniami. Przed świętami Bożego Narodzenia niemieckie panie domu wypiekają ciasteczka zwane Vanillekipfer. Są one przygotowywane z kruchego ciasta
o smaku waniliowym z dodatkiem migdałów lub waniliowego aromatu. Bardzo popularne są także Spitzbuben, czyli ciasteczka nadziewane dżemem i różaną konfiturą. Oprócz tego jednym z najczęściej wybieranych przez klientów cukierni smakołykiem są torty czekoladowe.
Alkohol po niemiecku
Na niemieckich stołach bez wątpienia króluje piwo. Roczne spożycie tego trunku na jednego mieszkańca wynosi 140 litrów (wliczając w to starców i dzieci). Obchodzony
w Bawarii Oktoberfest to największe święto piwa na świecie. Tradycyjne niemieckie piwo nie jest pasteryzowane, co pozwala na wydobycie prawdziwego smaku i aromatu chmielowego napoju. Piwo jest nie tylko popularnym trunkiem, ale także składnikiem wielu dań, np. jabłek smażonych w cieście piwnym czy wspomnianej już wcześniej zupy piwnej. Coraz większą popularnością cieszy się wino. W Niemczech najczęściej produkowane jest białe, nieco rzadziej czerwone. Największe winiarnie znajdują się w dolinie Renu i Mozeli.
Cudze chwalicie…
W ostatnich latach w Niemczech obserwuje się coraz większy wpływ obcych zwyczajów na rodzimą kuchnię. Dominują wpływy francuskie i włoskie, ale ze względu na rosnącą liczbę emigrantów z innych krajów pojawiają się także nawiązania do bałkańskich czy tureckich tradycji kulinarnych.
Warto czerpać z dobrodziejstw kuchni niemieckiej i swoim podopiecznym serwować tradycyjne dania. Oprócz tego trzeba dowiedzieć się, czy choroba nie narzuca jakiejś szczególnej diety i jakie są preferencje kulinarne osoby znajdującej się pod naszą opieką. Gdy trafimy w kulinarny gust naszych podopiecznych, na pewno odwdzięczą się uśmiechem i dobrym słowem. Bo kto powiedział, że jedynie do serca mężczyzny trafia się przez żołądek?
Bardzo dziekuje za zamieszczenie tej notki, bo juz od dawna szukalam podobnego tekstu na roznych blogach zajmujacych sie taka tematyka. Bede tu czesciej wpadac.